Geen producten (0)

Nieuwe Europese wetgeving over gezondheidsclaims, in het kort
Op 25 mei 2012 is een Europese wet gepubliceerd over gezondheidsclaims. Deze wet bepaalt welke beweringen over gezondheidsvoordelen zijn toegestaan wanneer je specifieke producten in de categorie voeding of voedingssupplementen aanprijst, zoals op de verpakking, op een website of in brochures. Men is beperkt in het bevorderen van de verkoop van specifieke producten door een verbod op gezondheidsclaims die niet door de EFSA (European Food and Safety Authority) zijn goedgekeurd. Men behoudt de vrijheid van meningsuiting en mag beweringen doen over generieke werkzame stoffen, maar niet in relatie tot een product (wanneer die bewering niet is goedgekeurd). De industrie heeft jaren de tijd gehad om gezondheidsclaims voor producten of stoffen in te dienen en alle gezondheidsclaims zijn wetenschappelijk getoetst door de EFSA.

Gevolgen
Slechts 10 procent van de bekeken gezondheidsclaims heeft de procedure en wetenschappelijke toetsing doorstaan. Voor vitamines en mineralen zijn er veel toegelaten gezondheidsclaims. Dit zijn ingrediënten die zeer goed zijn onderzocht en al jaren gebruikt worden. Er zijn echter ook veel gezondheidsclaims die geen toelating hebben verkregen. Met name voor nieuwe ingrediënten, als co-enzym Q10 voor energie of luteïne voor ooggezondheid. Een groot deel van de voedingssupplementen zal geen informatie meer bevatten over wat het voor de gezondheid doet en de consument zal gedwongen worden deze informatie elders te zoeken.

Waar kunt u informatie over vitamine B2 400 mg vinden?
RiboB2 adviseert consumenten de volgende website te raadplegen: http://www.iocob.nl/

 

 

Facebook Twitter Linkedin Pinterest

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.